Een robotmaaier navigeert zich autonoom door je gazon en produceert dankzij Mulch Technologie geen schadelijk afval. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je je mooie gazon ook met wat kleine dierlijke vriendjes deelt. Dit kan ook gebeuren terwijl je ‘t zelf niet altijd door hebt. Hoe weet je dan of je te maken hebt met een dierlijke bezoeker? En hoe blijf jij genieten van een slim gazon zonder gevaar te vormen voor moeder natuur’s dierlijke vrienden?

In dit artikel bespreken we wat tips om die kleine bezoekers te herkennen. Ook kijken we hoe jij kan bijdragen aan je eigen gemak én de veiligheid van de kleine vriendjes!

Je zult het misschien al eens gezien hebben op het nieuws… Een robotmaaier die zich onbewust is van een egel in je tuin en deze mogelijk verwondt. Natuurlijk is een slim huishouden en een slim gazon erg gewild. Dit wil echter niet zeggen dat een onschuldige egel verwond mag raken voor ons gemak. Smart home gadgets vergen natuurlijk ook wat verantwoordelijkheid, maar hoe weet je nou überhaupt of jouw gazon bezocht wordt door natuur’s kleine kameraden?

Ga op een sporen speurtocht

Een effectieve manier om te achterhalen welke dieren je gazon bezoeken, is door op zoek te gaan naar sporen. Let op pootafdrukken, uitwerpselen, gekauwde planten of gras, en eventuele nesten of holen in de buurt. Kleine pootafdrukken kunnen wijzen op egels, eekhoorns of konijnen, terwijl grotere afdrukken afkomstig kunnen zijn van katten of zelfs vossen.

Door deze sporen te observeren, krijg je inzicht in de dierlijke activiteit op je gazon en kun je passende maatregelen nemen om hun veiligheid te waarborgen.

Wees een slimme nachtwacht

Een andere interessante aanpak is om een (beveiligings-)camera met nachtzicht te installeren. Natuurlijk kun je hier ook ongewenste menselijke bezoekers mee in de gaten houden. Maar met infraroodverlichting kun je ook zien welke dierlijke bezoekers jij krijgt terwijl je slaapt. Het wordt je wel makkelijker gemaakt, want de meeste slimme camera’s zijn namelijk uitgerust met bewegingssensoren. Hierdoor mis je geen belangrijke gebeurtenissen wanneer je slaapt of weg bent.

Vaak kun je ook nog eens bewegingszones instellen. Op deze manier wordt er alleen beeld opgenomen wanneer er ook echt wat te bekijken valt. Zo hoef je geen uren aan beeldmateriaal te bekijken. Met deze verzamelde beeldmaterialen achterhaal je niet alleen het type dier dat je gazon betreedt.

Aan de tijdstippen kun je vaak ook een beeld krijgen van de routines van je wilde bezoekers. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn om maatregelen te nemen en zo de veiligheid van wilde dieren te waarborgen.

Gebruik je robotmaaier verstandig

Het gebruik van robotmaaiers in tuinen stijgt snel in populariteit. Het biedt ontzettend veel gemak en bespaart je veel tijd. Maar het gebruik van je slimme gadgets moet natuurlijk ook verstandig en verantwoord zijn. Ons gemak mag nooit ten koste gaan van het welzijn van de natuur. Daarom bespreken we hieronder enkele tips en functies om verantwoord en slim te tuinieren.

Maai op geschikte tijden

Egels en andere dieren zijn vaak ‘s nachts actief. Ze vermijden over het algemeen de drukte en lawaai van de dag. Daarom raden we ook aan om de robotmaaier in te stellen op tijden waarop egels niet actief zijn. Maar vergeet dus niet om ook de “slimme nachtwacht” uit te hangen. Zo kun je een ietwat beter idee krijgen over de tijden waarin je bezoekers ontvangt. Over het algemeen slaapt een egel zo’n 18 uur per dag.

Afhankelijk van het weer kan het gedrag ook verschillen. Zo kun je in koude maanden egels een stuk eerder tegenkomen dan in de zomermaanden. Zelfs voedselbeschikbaarheid kan invloed hebben op de activiteit van dieren. Wees dan ook breed met je schattingen en sta een marge toe van 1 of 2 uur – zowel in de ochtend als avonduren. Check ook eens onze artikel over de beste tijd om gras te maaien! Hierin staan nog meer handige weetjes omtrent geschikte tijden voor je hele omgeving.

Maak gebruik van slimme functies

Slimme tijdschema’s en zones instellen zijn natuurlijk hele handige functies van robotmaaiers. Maar daarnaast wordt de autonomie verrijkt door automatisch obstakels te wijken. Zo heeft Worx bijvoorbeeld de ACS Botsingssensor om óók autonoom onbekende en nieuwe obstakels te vermijden. Deze optie werkt op zowel de Landroid S, M als de L varianten.

Zelfs wanneer je de bovengenoemde tips meeneemt – is het sterk aangeraden om er een schepje bovenop te doen met deze zekerheid. Worx nam ook een deel van het heft in eigen handen. Standaard zijn de Worx Landroid robotmaaiers zo ingesteld dat ze alleen overdag werken. Maar bij elke slimme functie en aanvulling is het goed om bewust te blijven van je eigen verantwoordelijkheid.

Conclusie

Een robotmaaier is een geweldige aanvulling voor elk gazon – natuurlijk. Maar dat je hier ook gevaar mee kunt opleveren voor egels is zeker ongewenst. Al met al is het ook een grote verantwoordelijkheid die door eigenaren zou moeten worden genomen. Zo is het dus een goed iets om jezelf een beetje te verdiepen in je eigen tuin.

Weet wat er in je tuin te vinden valt – zelfs als je daar zelf niet voor hebt gezorgd. Door dus slim te surveilleren en te zoeken naar sporen van leven kun je een inzicht krijgen van wat er allemaal leeft in je tuin; ook wanneer je slaapt. Met eigen instellingen en slimme functionaliteiten kun je bovendien flink bijdragen aan de veiligheid van egels zonder je gemakken op te hoeven geven.

Houd rekening met de tijden waarin egels dus actief zijn. Vermijd de nachtelijke maaimomenten en maai dus alleen overdag. Hopelijk heb je aan dit artikel aardig wat tips en ideeën overgehouden waarmee je voor een mooi en veilig stukje natuur kunt zorgen.