Achter communicatieprotocol Thread staan niemand minder dan Apple, Google, Amazon en andere smart home fabrikanten. Zij hebben nauw samengewerkt aan de gemeenschappelijke communicatiestandaard die de smart home wereld dichter bij elkaar brengt. Vandaag vertellen we je alles over Thread. Waar komt het vandaan, welke voordelen biedt het en wat zijn de vereisten voor het gebruik ervan? We nemen je mee!
Philips Hue en Innr gebruiken de ZigBee-radiostandaard, terwijl Ring Z-Wave gebruikt. Eve, daarentegen, vertrouwt op wifi en Bluetooth. Er zijn dus veel verschillende ‘talen’ in de smart home sector. Deze communicatieprotocollen worden elk door verschillende partijen ontwikkeld en beheerd. Dit is ook het geval met Thread.
Het draadloze protocol is eigenlijk al in ontwikkeling sinds 2013, maar kwam uiteindelijk in een stroomversnelling toen de drie grote techreuzen Apple, Google en Amazon zich aansloten bij de Thread Group.
Met de gelijknamige radionorm vertrouwt de Thread Group op het op IP-gebaseerde protocol IPv6. Je kent dit waarschijnlijk wel van je wifirouter, omdat deze ook wordt gebruikt om apparaten van het thuisnetwerk met het internet te verbinden.
Thread zendt uit op de 2,4 gigahertz band en gebruikt het IEEE 802.15.4 transmissieprotocol om een stabiel mesh-netwerk te creëren. Elk Thread-apparaat vergroot dus het bereik en de veerkracht van het netwerk.
Hoe werkt het communicatieprotocol?
Het Thread-netwerk creëert zelfstandig knooppunten waarlangs een radiosignaal kan worden verzonden. Voordeel: er is geen centraal knooppunt nodig, en je hebt ook geen repeaters nodig. Als een knooppunt uitvalt, zoekt het signaal automatisch het dichtstbijzijnde knooppunt, zonder extra netwerkhardware.
Dit type communicatie betekent ook dat er geen basisstation (ook wel: bridge of gateway) noodzakelijk is voor Thread. Waar ZigBee nog afhankelijk is van een bridge, is dat bij Thread theoretisch overbodig.
Voor bepaalde functies, zoals toegang op afstand, blijft echter een internetverbinding nodig. Een Thread border router zorgt voor deze verbinding. Dit zijn géén losstaande routers, maar werkende smart home producten die daarnaast deze functie kunnen vervullen.
Bekende voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de Apple HomePod mini, Apple TV 4K, Google Nest Hub (Gen. 2) of de Google Nest Wifi Pro. Bekijk alle Thread-compatibele producten en border routers hier.
Wat zijn de voordelen van Thread?
Is het wel de moeite waard om over te stappen op deze draadloze norm in te voeren als er al zoveel zijn? Eigenlijk wel, want in tegenstelling tot alle andere communicatieprotocollen, brengt Thread een groot aantal voordelen met zich mee, vele daarvan met grote betekenis voor de smart home sector.
Hoe groter het netwerk, hoe stabieler
Hoe groter het Thread-netwerk, hoe meer knooppunten, hoe veiliger de transmissie. Dit is vooral belangrijk in je smart home. We vertrouwen er hier namelijk op dat een signaal altijd veilig aankomt bij de apparatuur.
Binnen het Thread-mesh-netwerk, fungeren apparaten automatisch als signaalversterkers. Als bijvoorbeeld de Eve Aqua in de tuin buiten bereik van je iPhone is, stuurt hij automatisch het signaal naar de Eve Energy bij de terrasdeur. Zo kan je smartphone de Eve Aqua bereiken zonder repeater.
Batterijbesparend en responsief
Bovendien is Thread bijzonder batterijbesparend, zodat kleinere sensoren op batterij een stuk langer meegaan. De reactietijd van Thread is daarnaast aanzienlijk lager dan die van de smart home protocollen Zigbee of Z-Wave.
Geen centrale eenheid nodig
‘Last but not least’ is het dankzij een Thread-netwerk niet alleen mogelijk om de afzonderlijke apparaten met een centrale te laten communiceren, maar ook om de apparaten direct met elkaar te laten praten. Dit maakt een centrale hub of bridge overbodig.
Thread vs. ZigBee
De relatie met de ZigBee-standaard kan echter niet worden ontkend, de Thread Group is immers een kind van de ZigBee Alliance. Dit betekent ook dat de meeste, zo niet alle ZigBee-systemen vroeg of laat op Thread zullen steunen. Omdat ZigBee het protocol is dat het meeste op Thread lijkt, lichten we de belangrijkste verschillen kort toe.
Het belangrijkste verschil is dat ZigBee vertrouwt op software om smart home-apparaten te herkennen en ermee te communiceren. Thread doet dit allemaal al in het radioprotocol zelf. Dit betekent dat het niet langer uitmaakt welke interface uiteindelijk wordt gebruikt om de systemen te besturen, ze zullen elkaar allemaal begrijpen. Ook maakt dit de tussenkomst van een bridge overbodig.
Benieuwd naar alle verschillen? Neem dan een kijkje op deze blogpost, waar we de mesh-netwerken Z-Wave, Thread en ZigBee vergelijken.
Thread vs. wifi
Thread wordt steeds populairder, terwijl wifi natuurlijk al langere tijd een gevestigde naam is. Zowel binnen als buiten de smart home wereld wordt er veelvoudig gebruik van gemaakt.
Beide communicatieprotocollen hebben hun voor- en nadelen, maar het belangrijkste verschil is dat wifi meer gericht is op de transmissie van data met een hogere bandbreedte zoals foto en video. Thread focust zich meer op kleinere smart home apparatuur die in principe weinig bandbreedte nodig hebben.
Mede door de beperking van datatransmissie via Thread, vergt de verbinding een stuk minder stroom dan wifi. Dat maakt het ideaal voor het gebruik van smart home apparatuur dat op batterijen werkt.
Daarnaast is Thread een mesh-netwerk dat in principe groter en stabieler wordt naarmate er meer apparaten worden toegevoegd aan het netwerk, omdat ieder aangesloten apparaat functioneert als knooppunt in het netwerk.
Hoewel je met behulp van mesh-routers je wifiverbinding kan stabiliseren door het hele huis, zal deze alsnog minder werken op het moment dat je er meerdere apparaten op aansluit, omdat het wifinetwerk zelf géén mesh-netwerk is.
De reden hiervoor is dat apparaten die je aansluit op je wifinetwerk, niet functioneren als knooppunt. Alleen de routers in het netwerk zijn knooppunten in het netwerk. Wanneer er meerdere apparaten via wifi in verbinding staan met de routers zal hierdoor de snelheid en betrouwbaarheid lager worden, omdat er meer bandbreedte in beslag wordt genomen.
Binnen een Thread-netwerk werkt ieder aangesloten product als knooppunt en als versterker en stabilisator van het netwerk. Dit betekent als het ware dat ieder aangesloten product naast de gebruikelijke functies ook werkt als router en het bereik, stabiliteit en betrouwbaarheid alleen maar groter wordt na het toevoegen van meerdere producten.
Thread en Apple HomeKit
Apple HomeKit (nu ook bekend als Apple Home) loopt als smart home besturingssysteem voorop ten opzichte van Google Assistant en Amazon Alexa wanneer het aankomt op Thread-compatibiliteit.
In de Apple HomePod Mini en Apple TV 4K is een Thread border router ingebouwd en er is bovendien al een redelijk aanbod van compatibele producten. De border router neemt dus in principe de functie van een bridge over, wat extra basisstations van de verschillende systemen overbodig maakt.
Zoals waarschijnlijk bij vele van jullie bekend is, worden de producten van aanbieder Eve, speciaal ontwikkeld voor Apple HomeKit. Vrijwel alle huidige generatie Eve-producten zijn al uitgerust met de juiste hardware en zijn Thread-enabled via firmware-updates. Naast de producten van Eve kunnen ook producten van Nanoleaf al via Thread en Apple HomeKit werken.
Philips Hue en Thread
Omdat Philips Hue een gevestigd merk is in de smart home wereld, reist de vraag onder smart home liefhebbers of het merk compatibiliteit met Thread zal gaan ontwikkelen. Wij hebben het antwoord voor je. En helaas is het enigszins teleurstellend.
Thread zal bij Philips Hue voorlopig alleen mogelijk zijn via de Philips Hue Bridge, die overigens begin volgend jaar ook compatibel zal zijn met Matter. De communicatie van de Hue-apparaten zelf met de bridge verloopt dus nog via ZigBee, waardoor je nog steeds een Philips Hue Bridge nodig zal hebben in je smart home.
Ondersteunt Matter – De smart home standaard van de toekomst
In de afgelopen jaren hebben de zwaargewichten van de smart home wereld nogmaals hun krachten gebundeld en een gemeenschappelijke standaard gelanceerd. Niet alleen Apple en Amazon, maar ook Google en Philips Hue maken deel uit van het project genaamd Matter. Je kunt er alles over lezen in ons blogartikel over de nieuwe smart home standaard.
Thread en wifi 6 zijn de belangrijkste communicatieprotocollen voor deze nieuwe smart home standaard die er in principe voor moet zorgen dat producten van alle verschillende fabrikanten met elkaar kunnen samenwerken. Op onze Matter-pagina kun je producten zien die al compatibel zijn met de nieuwe smart home standaard.
Meer weten over Matter? Bekijk ook onze YouTube-video waarin we alle basics aan je uitleggen: