Je voelde het misschien al een beetje aankomen, maar de grootste onverwachte uitgaven voor ondernemingen zijn op dit moment energiekosten. Een aanzienlijk deel daarvan bestaat uit verwarmingskosten. Het is belangrijk om deze kosten niet alleen in de gaten te houden, maar om ook te weten te komen hoe je hierop kunt besparen. Daarom hebben we tien tips op een rij gezet om daarbij te helpen.
De eerste stap om echt te beginnen met energiekosten besparen is het inwinnen van advies. Laat een deskundige alle ruimtes van het bedrijf inspecteren en het verbruik bepalen. Zo krijg je een overzicht en wordt duidelijk waar ruimte is om te besparen.
Bespaartip 2: maak een verwarmingsplan met slimme thermostaten
Het gebruik van slimme thermostaten brengt veel voordelen voor je bedrijf met zich mee. Op deze manier kan de verwarming meebewegen met de werktijden van medewerkers.
De slimme thermostaat zorgt ervoor dat er aan het begin van de werkdag altijd een aangename temperatuur is, zodat het niet nodig is om de verwarming extra hard aan te zetten als iemand ‘s morgens binnenkomt in een ijskoude ruimte.
Een verwarmingsplan kan er ook voor zorgen dat aan het eind van de dag de verwarming iets eerder uitschakelt. Zo kan iedereen werken in de restwarmte, in plaats van dat deze verloren gaat. Bovendien komt het zo nooit meer voor dat iemand aan het eind van de dag vergeet om de verwarming uit te zetten.
Wil je meer tips om geld te besparen? Hier is een video over de slimme thermostaat van tado°, met nog zes extra tips. Wil je meer weten over slimme thermostaten in het algemeen? Bekijk dan onze radiatorknopvergelijking. Daar vertellen we je alles wat je moet weten over slimme radiatorknoppen en hoe ze werken.
Bespaartip 3: verwarm alleen de ruimtes waar het echt nodig is
Je kan veel energiekosten besparen door ongebruikte ruimtes simpelweg niet te verwarmen. Vandaar dat elke thermostaat het best afzonderlijk kan worden ingesteld om te bepalen of en hoeveel er in elke ruimte moet worden verwarmd.
Bijvoorbeeld opslagruimtes of vergaderzalen hoeven niet (constant) te worden verwarmd. Het is het belangrijkste om te zorgen dat er een aangename temperatuur is in de ruimtes waarin werknemers het grootste deel van de tijd doorbrengen.
Bespaartip 4: houd de deuren van onverwarmde ruimtes gesloten
Wellicht een open deur, maar het kan geen kwaad om te benadrukken dat je de deuren naar onverwarmde kamers altijd dicht moet te houden. De warmte gaat anders snel verloren. Deze tip werkt het beste als iedereen hier goed aan wordt herinnerd.
Bespaartip 5: op de juiste manier ventileren
Bij het ventileren is het belangrijk om niet continu het raam open te houden. Dit verhindert de luchtcirculatie, en de frisse lucht komt niet op de goede plekken. Toch gaat er op deze manier veel warmte verloren en koelt het gebouw af. Om het daarna weer op te warmen kost veel tijd en energie.
In plaats daarvan is het efficiënter om een paar keer per dag voor een aantal minuten te ventileren. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie, en omdat het raam maar kort geopend wordt, koelen de muren niet af. Zo zal de ruimte na het luchten heel snel weer op temperatuur zijn.
Nog een tip: het openen van meerdere ramen tegelijk, vooral tegenover elkaar, zorgt voor een goede tocht en dus voor de snelste en meest effectieve luchtverversing.
Bespaartip 6: maak ramen en deuren goed dicht
Er kan veel energie verloren gaan door ramen of deuren die niet volledig dicht zijn, bijvoorbeeld door spleten. Er bestaat een simpele truc om dit soort lekken te vinden: houd een brandende kaars voor het kozijn of naast de deur. Als de kaars op bepaalde plekken flikkert of uitgaat, heb je een lek ontdekt.
Daarna is het tijd om eventuele lekken af te dichten. Dit kun je door een professional laten doen, of je gaat zelf aan de slag. Je kunt siliconen of isolatiefolie gebruiken om kieren in het raam af te dekken. Voor spleten rondom deuren kun je extra deurmatten of tochtstrips aanschaffen. Goedkoop én effectief.
Bespaartip 7: Luiken en gordijnen houden ‘s nachts de warmte binnen
‘s Nachts kan er ook energie worden bespaard door alle warmte van overdag binnen te houden. Dat kan met rolluiken en gordijnen. Sluit ze ‘s nachts en er gaat niet zoveel energie verloren door de ramen. In het bijzonder isolerende rolluiken en gordijnen zijn hiervoor geschikt.
Bespaartip 8: zet geen meubels voor de radiatoren
Worden de radiatoren geblokkeerd door meubels of gordijnen? In dat geval kan de warme lucht uit de radiator zich niet optimaal over de kamer verspreiden. Zorg er dus voor dat er vrije ruimte is voor alle radiatoren en je energiekosten niet onnodig oplopen.
Bespaartip 9: gebruik plafondventilatoren voor efficiënte verwarming
Voor een goede werking van de verwarming, maar ook voor de airconditioners in de zomer, is een goede luchtcirculatie belangrijk. Zo hoopt de warme lucht zich nergens op, maar wordt deze gelijkmatig over de ruimte verdeeld.
Voor een goede luchtcirculatie kunnen plafondventilatoren worden gebruikt. Het stroomverbruik van deze ventilatoren is zeer laag, vooral als ze een lage stand staan. Meer is er niet nodig voor een goede luchtverversing. Omdat de beter gecirculeerde lucht efficiënter verwarmt, bespaar jij kosten.
Bespaartip 10: motiveer en help je werknemers
Laat het weten aan werknemers dat je aandacht wilt besteden aan een lager energieverbruik en verlagen van energiekosten. Op die manier kun je hen erop attenderen dat het een belangrijk onderwerp is, en creëer je bewustzijn.
Samen kun je immers pas echt een verschil maken. Wijs hen op deze tips, bijvoorbeeld dat deuren naar onverwarmde ruimtes altijd gesloten moeten blijven. Of leg hen het belang van luchtcirculatie uit.
Meer weten over het besparen van energiekosten
Wil je nou meer weten over slimme producten die jou energiekosten kunnen besparen? Neem dan een kijkje bij andere artikelen op onze blog, zoals de grote radiatorknopvergelijking van 2022. Andere bespaartips zijn ook te vinden op ons YouTube-kanaal. Hier kom jij erachter welke radiatorknop het beste is voor jou.