Wat kunnen we doen als we ons op weg naar huis niet veilig voelen? Dat we stevig doorlopen met een sleutel tussen de vingers is een methode die we allemaal kennen. Maar wat als er een slimmere en veiligere manier is? Hieronder noemen we enkele veiligheidstips voor vrouwen die je kunnen helpen bij gevaarlijke situaties.
In februari 2022 heeft het CBS een onderzoek naar straatintimidatie gepubliceerd. Twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zeggen in 2020 en 2021 weleens te zijn lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen en soms zelfs achtervolgd. Een derde van de jonge vrouwen voelde zich onveilig of bang door deze straatintimidatie.
De hashtag #textmewhenyougethome, oftewel: “stuur me een bericht wanneer je thuis bent”, werd daarom een jaar geleden zeer actueel. Dit is een zin waarmee veel bezorgde vriendinnen tegenwoordig afscheid van elkaar nemen. Onder deze hashtag deelden verschillende vrouwen op sociale media hun ervaringen met mannelijk geweld en hun tips voor een veilige weg naar huis.
Dit initiatief werd in het leven geroepen na de moord op de 33-jarige Engelse Sarah Everard. Zij werd ‘s nachts onderweg naar huis ontvoerd, verkracht en uiteindelijk gewurgd door een politieagent. De solidariteit en sympathie met Everard was overweldigend op social media. De veiligheid van vrouwen werd als gevolg hiervan een zeer actueel maatschappelijk onderwerp.
Een aantal ondernemers heeft op basis hiervan innovatieve ideeën bedacht voor een veilige weg naar huis in de vorm van diensten, apps en gadgets. Deze veiligheidstips voor vrouwen willen we je graag hieronder laten zien.
Beveiligingsfuncties op je smartphone
Ook zonder extra apps biedt je smartphone beveiligingsfuncties. Een voorbeeld hiervan is de noodoproepfunctie voor Android en iOS. Deze wordt geactiveerd wanneer de startknop, afhankelijk van het apparaat, drie of vijf keer snel wordt ingedrukt. Hierdoor wordt een noodoproep in gang gezet. Deze optie is perfect voor situaties waarin er zo snel mogelijk actie ondernomen moet worden.
Een andere veiligheidstip die we je kunnen geven is het instellen van een sms-dienst naast de noodoproepfunctie. Om dit te doen, selecteer je in je instellingen de noodcontacten die je op de hoogte wilt brengen van je locatie wanneer ze de nood-sms ontvangen. Hoe de toetsencombinatie en de noodcontacten precies worden ingesteld, hangt af van het apparaat.
Veiligheidstips: apps en online diensten die je veilig thuisbrengen
Heb je een iPhone? Dan kan het handig zijn om met bepaalde mensen die dichtbij je staan je locatie te delen via de ‘Zoek Mijn’-app. Deze functie is alleen te gebruiken door Apple-gebruikers. Gelukkig kun je in universele apps die ook beschikbaar zijn op Android, zoals WhatsApp, Snapchat en Telegram, ook je live locatie delen met iemand die je kent. Zo weet diegene altijd waar je bent.
De hulpdiensten bij de hand met de 112NL-app
De 112NL-app is in het leven geroepen door de Nederlandse hulpdiensten om op een toegankelijke manier zo snel mogelijk de juiste hulp op de juiste plek te krijgen. Je kunt chatten met de politie en je locatie wordt automatisch gedeeld. Zo weet bijvoorbeeld de politie meteen waar je bent en kunnen ze snel ter plekke zijn.
Weet waar je dierbaren zijn met Life360
De Life360-app is een andere manier om je locatie te delen met je dierbaren. Je kunt zogenaamde cirkels aanmaken met de mensen die je graag op de hoogte wilt houden van waar je bent. Zodra je bent aangekomen op een bepaalde plek, zoals thuis, krijgen degenen in je groep een melding hiervan. Dit is een geruststellend idee als je buiten bent op een laat tijdstip.
In geval van nood is er de ‘Panic Feature’, een functie die automatisch een bericht stuurt naar je contactpersonen. Je meest recente locatie wordt daarbij gedeeld. Je kunt er ook voor kiezen om een melding uit te sturen als de batterij van je telefoon bijna op is.
Loop niet meer alleen met Viola Walk Home
Een app die niet vanzelfsprekend is in deze lijst, maar die je waarschijnlijk al op je smartphone hebt geïnstalleerd, is Instagram. Hier biedt de Italiaanse start-up “Viola Walk Home” begeleiding wanneer je je onveilig voelt buiten. Deze service is beschikbaar in 16 talen, waaronder Nederlands.
Je kunt een privébericht sturen naar het account @violawalkhome om een afspraak te maken voor een videogesprek. Ze zullen daarna je afspraak bevestigen zodat je gezelschap hebt op het moment dat je dat nodig hebt. De medewerker zal je ten tijde van de afspraak vergezellen totdat je aankomt op je bestemming.
Veiligheidstips: slimme gadgets als gezelschap en beveiliging onderweg naar huis
Naast apps en online diensten zijn er ook een paar gadgets die je weg naar huis veiliger kunnen maken. Omdat deze gadgets klein zijn is het makkelijk om ze bij je te hebben.
Apple AirTags en andere Bluetooth trackers
Deze kleine trackers zijn in eerste instantie ontworpen om je te helpen met het vinden van je sleutels en andere waardevolle spullen. Zodra je een Apple AirTag aan je sleutelbos hebt bevestigd of in je handtas hebt gestopt, vind je hem terug op de radar in de ‘Zoek Mijn’-app zodat je hem niet meer kwijt kunt raken.
Maar Apple AirTags zijn niet alleen goed om je spullen terug te vinden. Als je verbonden bent met je vrienden of familie, kun je elkaars locatie zien, zelfs met zeer hoge nauwkeurigheid. Als je in gevaar bent en dat snel aan je geliefden moet laten weten, bijvoorbeeld via Messenger, kunnen ze je met de AirTag-app snel vinden en je te hulp snellen.
In onze webshop verkopen we een goed alternatief voor de Airtags die ook bruikbaar is voor Android-telefoons, namelijk: Chipolo. Lees meer over Chipolo en andere AirTag-alternatieven in ons blogartikel.
Safelet SOS-armband
De Safelet SOS-armband laat je vrienden en familie weten waar je bent en wanneer je hulp nodig hebt. Verbind de armband met de Safelet-app op je smartphone om meldingen uit te kunnen sturen.
Als je je niet veilig voelt druk je op de knop op de Safelet. Dit zorgt ervoor dat de armband een signaal stuurt naar je in de app geselecteerde noodcontacten. Ze kunnen hierop reageren en je vertellen dat ze op weg zijn om te helpen.
De polsband heeft een display waarop je de huidige status van je alarm en feedback van je contacten kunt zien. Zo weet je dat er hulp onderweg is.
Silent Beacon
De Silent Beacon is een kleine veiligheidsgadget met een paniekknop die je via Bluetooth kunt verbinden met je smartphone.
Net als de andere apparaten biedt de gadget je de mogelijkheid om met één druk op de knop een nummer naar keuze te bellen, bijvoorbeeld 112. Tegelijkertijd laat het jouw noodcontacten weten dat je deze oproep hebt gedaan. Jouw GPS-informatie wordt dan ook doorgestuurd via een sms, pushmelding of e-mail naar de noodcontacten die jij hebt uitgekozen.
Er is een gratis veiligheidsapp beschikbaar voor het apparaatje. Je kunt het gebruiken om jouw noodcontacten in te stellen en het bericht te formuleren dat in geval van nood zal worden verzonden. Een heel andere optie die je in de app hebt is om je contacten een leuk, digitaal signaaltje te geven om je vrienden en familie te laten weten dat alles goed gaat met je.
Veiligheidstips voor vrouwen: slimme producten maken je leven makkelijker en veiliger
Hopelijk heb je wat gehad aan deze veiligheidstip voor vrouwen. Slimme producten zoals de gadgets die we in dit artikel hebben genoemd maken je leven makkelijker en veiliger. Benieuwd naar de verschillende soorten producten en oplossingen? Neem dan een kijkje op onze webshop.